Yuk Berbagi Kebaikan!

Halo teman-teman wordpress. Apa kabar? *tetibasokakrab*

Aku mau nanya sama kalian… ūüôā

Menurut kalian, manakah dari 3 foto bangunan di bawah ini MASIH LAYAK GUNA?

This slideshow requires JavaScript.

Kalo menurut aku ya, dari 3 foto bangunan itu, ngga ada satu pun yang layak guna. Setuju ngga? Setuju dong kalo 3 bangunan itu sangat tidak layak guna~

Kalian penasaran ngga sih itu bangunan apa?

Nih aku kasih tau ya…

SDN Kutamekar I

SDN Kutamekar I (kelas jauh) di Karawang

Yap. Kalian ngga salah baca. Foto-foto itu adalah foto bangunan sebuah sekolah dasar di Karawang, yaitu SDN Kutamekar I (kelas jauh). Kasian banget ya?

Kalo fasilitas bangunannya udah memprihatinkan, kalian kebayang ngga sih fasilitas buku-buku di sana seperti apa? Jangan kaget ya. ūüė¶

Buku-buku SDN Kutamekar I

Kondisi buku-buku di SDN Kutamekar I

Sedih banget kan?

Sedikit info tentang SDN Kutamekar I. Untuk mencapai SDN Kutamekar I ini, dibutuhkan waktu kurang lebih 2 jam dari Jakarta dengan menggunakan mobil, kemudian dilanjut dengan berjalan kaki selama 1 jam. Sekolah ini mempunyai 3 guru, 3 ruang kelas, 30 siswa, dan 1 lapangan. Di sekolah ini TIDAK ADA listrik, toilet, dan SUSAH air bersih. Jadi kalo ada siswa yang mau melakukan “meditasi”, siswa tersebut harus melakukannya di lahan belakang sekolah. Apa kabar sanitasi? ūüė¶

Nah aku dari Komunitas Urunan Buku mau mengajak kalian untuk berbuat kebaikan dan membahagiakan adik-adik di SDN Kutamekar I. Caranya gampang kok. Cukup dengan melakukan donasi buku ataupun uang. Kalo kalian mau donasi buku, kalian bisa mengirimkan buku-buku tersebut ke rumah salah satu volunter di Tangerang. Kriteria bukunya, bisa buku tulis baru, buku bacaan anak-anak baru atau bekas namun layak pakai, dan buku pelajaran SD kelas 1-6 terbitan setelah tahun 2010. Kalo kalian mau donasi uang, bisa dikirim ke bendahara Komunitas Urunan Buku, yang nantinya uang tersebut akan dibelanjakan buku juga. Donasi-donasi kalian akan aku salurkan ke SDN Kutamekar I (kelas jauh) pada tanggal 3 Februari 2018, dan ke sekolah-sekolah lainnya pada projek selanjutnya.

Berhubung aku ngga terlalu aktif di wordpress, kalian yang berminat untuk donasi bisa kontak langsung ke contact person  Komunitas Urunan Buku yang tertera di poster di bawah ini.

Poster Urunan Buku SDN Kutamekar I

Contact Person : Adit – 0852.9562.4692

Kalo kalian belum bisa memberi donasi berupa buku ataupun uang, kalian cukup membantu SDN Kutamekar I dengan menyebarkan info ini ke teman-teman kalian.

Terima kasih ya. ūüôā

Ps: Ada bonus foto pas aku lagi survey di bawah ini! :3

Survey SDN Kutamekar I

Yang manakah aku? :3

 

Advertisements

Tirai No. 10 – Do People Change?

“Bek, ngga mungkin Pak Okoj itu berubah sifatnya!” ujar Laniaz setelah mendengar kata-kataku yang mengharapkan Pak Okoj berubah menjadi lebih baik.

“Orang itu ngga akan berubah, Bek. Yang berubah itu cuma topengnya.” tambahnya lagi.

Benarkah begitu?

Menurutku, tidak.

Menurutku, pemikiran yang mempercayai bahwa seseorang tidak akan pernah berubah adalah salah satu contoh pemikiran yang menyedihkan. Mungkin dalam hidup temanku itu, dia tidak pernah melihat seseorang yang berubah secara ekstrem. Atau mungkin, dia tidak menyadari adanya perubahan itu. Tapi untukku, aku melihat sendiri perubahan itu. Aku melihat perubahan sifat seseorang dari negatif menjadi positif, meskipun itu membutuhkan waktu BERTAHUN-TAHUN.

Kata ‘bertahun-tahun’ tersebut aku garis bawahi, aku tebalkan, dan aku tulis dengan huruf kapital untuk menekankan bahwasannya seseorang itu membutuhkan proses untuk berubah. Dan proses di sini bisa membutuhkan waktu yang singkat maupun waktu yang lama. Jadi, menurutku, semua orang itu PASTI bisa berubah, hanya saja waktu yang dibutuhkan untuk tiap orang itu berbeda-beda.

Jadi ya… cuma karena sifat Pak Okoj yang saat ini agak-agak kurang mengenakkan, tidak semestinya¬†Laniaz ini beranggapan kalo Pak Okoj akan seperti itu selamanya. Sesungguhnya¬†menyedihkan sekali melihat betapa pesimisnya temanku ini. Melihat dia menutup kemungkinan adanya perubahan baik itu.

Ngomong-ngomong soal people change, aku jadi inget sesuatu.

Beberapa waktu lalu, ada seseorang yang menyatakan perasaannya sama aku. Kondisinya pada saat itu, aku dan orang ini, sebut saja Mr. Z, tinggal di daerah yang berbeda, which means aku dan Mr. Z jadi jarang bertemu dan bertukar pesan satu sama lain meskipun pada jaman dahulu kala, aku dan Mr. Z ini bisa bertatap muka dan berkomunikasi hampir setiap hari. But anyway, dia menyatakan perasaannya ke aku… and I rejected him. Setelah drama penolakan itu, aku dan Mr. Z dipertemukan kembali dalam sebuah pesta. Entah apa penilaian Mr. Z terhadap aku selama pertemuan di pesta itu, yang jelas setelah pesta berakhir dan kami kembali ke rumah masing-masing, aku menerima pesan singkat dari Mr. Z.

“Lo berubah. Gue ngga kenal siapa lo sekarang.”

Isi pesannya singkat ya? Meskipun singkat, namun pesan itu mampu mencerminkan kondisi aku dan Mr. Z yang sebenarnya. Aku akui, aku memang berubah. Namun, aku membalas pesannya dengan mengatakan bahwa aku merasa tidak berubah.

No. Aku tidak berbohong. Ada bagian dari diri aku yang berubah dan ada sebagian lain yang tetap sama. Aku merasa aku tidak berubah dalam hal memperlakukan teman-temanku secara equal. Dan Mr. Z adalah salah satu temanku yang hadir dalam pesta itu. Di sisi lain, aku juga merasa bahwa aku berubah dalam hal pemikiran. Hal-hal yang dulu aku anggap biasa, kini menjadi suatu hal yang aku hindari. Dan mungkin, perubahan pemikiranku itulah yang dirasakan Mr. Z, meskipun selama di pesta tidak ada diskusi yang berarti antara aku dan Mr. Z.

Well, the point is  that I believe that people change.

I change.

Dan wanita yang disukai Mr. Z pada saat dia menyatakan perasaannya bukanlah aku yang sekarang, melainkan aku yang dulu yang waktu itu masih sering bersama dia.

Bagaimana menurut kalian?

Apakah kalian setuju dengan kata-kata Laniaz bahwa seseorang itu tidak akan pernah bisa berubah, atau kalian setuju dengan aku yang mempercayai bahwa people change, sooner or later?

Tirai No. 8 – One of The Most Sad Thing

I think one of the most sad thing the world is when you cannot be yourself because of social pressure or religious reason or anything else.

Like for examples…

One of my friend told me how badly he wants go out to night club, but he has never do it. His reason is simple. He doesn’t want to be judged as someone bad. Weird, I think. I mean like… how bad is that to go to a night club, listen to music, and dance???

Another friend of mine also told me how he misses drinking wine and smoking, things he used to do. He stop doing those things now, but one of the reason why he decided to stop is the pressure he felt from his circle when he did those things -other than health issue. Yes, tru, smoking and drinking are bad to your body, but what’s with the pressure? As long as he does not disturb other people with his smoke and drink.

And my lesbian and gay friends also told me how they keep on trying to hide their identity, their sex preference. I can see how hard they try to be seen as heterosexual people, like one of them decided to have opposite gender partner just to cover the real partner, and the other decided to introduce the partner as the bestfriend.

And last… Someone I know, once told me that sex before marriage should not be seen as something sinful or immoral. Why? Because she thinks that the desire to have sex is natural. It exist by nature, just like breathing. Immoral is when you force someone to have sex with you a.k.a you rape ’em. Immoral is when you decide to kill your own child just because you don’t want it. But the sex itself, it is not immoral, she said.

For all the examples above that happened to my friends, it doesn’t mean that I agree with them. But just because of my disagreement, it doesn’t mean that I can judge them negative easily, right? Like for example, I am a moeslem and I have no problem with people who have different believes from me, eventhough I don’t accept Chirstianity or Budism or other believes. I don’t jugde them by their religious view. It is simply called tolerance. When you don’t agree with something but you have to deal with it, you tolerate. And I think, they don’t have to feel scared or guilty for the thing they want to be. They don’t have to feel insecure just because they are minority. But I guess that’s the problem with being minority.

Agree?

Or still no? Haha.

And again… I hope y’all can be tru to yourself because it is just sad if you can’t be yourself.

Peace.

Tirai No. 7

My dear little brother.

Lately I’ve missed him… but it feels like he doesn’t miss me back.

Lately I’ve been distracted by my male friends’ bodies. They keep on making me remember about him.

Lately I’ve been attracted to my male friends’ black shirts. They always suit his body the best.

And lately I’ve been thinking… He is not little anymore. 

My dear not-so-little-anymore brother.

Tirai No. 6

I miss my pets.

Puri The Momma Cat,
Mikki The Civet,
Jane, Nuar, Ari The Kitten born in January,
Cheby The Male Cat Without -sev Behind His Name,
and
Kuri The Turtle.

I just… miss them so bad. ūüė¶

Here goes the brief story about them.

Cheby The Male Cat Without -sev Behind His Name
Pet Number : 1
How I Got Him: I got him from my uncle who got him from his friend.
I don’t know what kind of breed he was, but he was a quite big male cat with medium long furr.
At the time when we (me, my lil bro, and my auntie) brought him home, we were quite nervous. The reason was that because my mom was not a fan of cats. And my mom was the ruler of our home. -______-
To make long story short, in the end, my mom allowed and sounded happy about the cat. It was just confusing yet relieving for the three of us.
Where He Is Now: I don’t know. I lost him.
The thing about me having pets is that I always want them to feel free when they are with me. So… what I did at that time was letting Cheby go out of our home. Yes, I literally let him play in the park in front of our home with no leash on him. I let him climb the tree, visit the neighbours, run between the grass, etc. I also trained him to come back to me when I called him so that I didn’t need to search him when I wanted him to be home.
But then… that time came. The time when I called him but he didn’t come. That’s how I lost him.
Unforgettable Memory with Him: When he was hiding in the car engine and then got hurt because my father turned on the engine with no clue that he was in there. He got surgery later on in the veterinary clinic.

Puri The Momma Cat
Pet Number : 2
How I Got Him: I got her after I lost Cheby, again, from my uncle who got him from his friend. Puri was Cheby’s sister, they said.
This time, I had no difficulty or worry when I adopted her, because it was my mom and dad who brought her home. Thanks to Cheby, my mom started to like cats.
Where She Is Now: To be honest,I don’t remember. I think, we gave her to her new parents because there was no one taking care of her at my parents house. I wasn’t living with my parents, my auntie had been back living in my grandma’s house, my lil brother was in his dormitory, so… yeah, we decided to let her go for the sake of herself.
Unforgettable Memory with Her: When she gave birth 4 kitten, I was “the doctor” to help her through the labour. It was a thrilling and fun experience.

Jane, Nuar, Ari The Kitten born in January
Pet Number : 3
How I Got Them: From Puri. They were her kitten.
Where They Are Now: I gave Nuar to their father’s owner. Jane-Nuar-Ari were Puri and a male cat’s kitten. The deal was to devide the kitten for the mother’s side (which was me) and the father’s side (which I didn’t remember the owner’s name). I kept on raising Jane and Ari. Oh, as I mentioned before, Puri gave birth 4 kitten. The first kitten died because we didn’t realise that Puri was in delivery¬†and to make it worse, Puri sat on the poor kitten and didn’t open the placenta, made it hard to breath. In the end, I gave away Jane and Ari to our friend, together with Puri, because of the reason I’ve written above.
Unforgettable Memory with Them: Their birth day was the most memorable memory for me.

Mikki The Civet
Pet Number : 4
How I Got Them: From my dad.
Where She Is Now:¬†I don’t know. I lost her. The thing that happened to Cheby happened again to her. I let her free, I trained her, but then I lost her. The same sadness¬†I felt again. Perhaps more devastating. I don’t know.
Unforgettable Memory with Her: I have shared some in this post. The thing I love most about me and her was our relationship, that I know we had strong bond. I felt like she only listened to me, not to my father, not to my lil brother, and definitely not to my mother. The other thing about her that I love was that she was very calm during our journey. She had travelled from Bekasi to Bandung, Semarang, and Kudus. And another that made me amazed about her was that how fast she grew from my palm hand size to my arm size just in couple of months.

Kuri The Turtle
Pet Number : 5
How I Got Her: I bought her. I didn’t know for sure what her gender was, but I always believed that she was a female. I bought her because my father needed something that eat wiggler and I thought she would eat that wiggler in our “pond”. It turned out, no, she didn’t eat the wiggler. LOL.
Where She Is Now: In heaven. I killed her. Forgive me.
Unforgettable Memory with Her: I love watching her eating live fish.

Finish.

The thing I love the most about having pets is that pets don’t judge. I can be myself and show myself and tell them my very dark secret or my very sad day to them without worrying being¬†judged.

I love them because they don’t judge.

Unlike human.

Unlike me.